Archív hírek

2015 december: A VET módosítása alapján az elektromos üzemű járművek feltöltésére szolgáló töltőpontok üzemeltetése engedélyköteles tevékenység lesz

A részletek még nem ismertek, mivel a végrehajtási rendelet várhatóan csak 2016. elején fog megjelenni.

2015 szeptember: A kormány jóváhagyta a Jedlik Ányos Tervet és a hozzá kapcsolódó Jedlik Cselekvési Tervet

A széndioxid-kvóta értékesítéséből idén hét milliárd forintot fordít a kormány az elektromobilitás infrastruktúrájának fejlesztésére.

2014 január: Tovább folytatódik a rezsicsökkentés.

Április 1-jétől a gáz ára 6,5 százalékkal, az áramé szeptember 1-jétől 5,7 százalékkal, a távhő ára pedig október 1-jétől 3,3 százalékkal csökken.

2013 november: Folytatódik a rezsicsökkentés.

November 1-jétől 11,1 százalékkal csökken a lakossági gáz, az áram és a távhő ára az Országgyűlés döntése értelmében. Az újabb rezsicsökkentéssel a gáz, az áram és a távhő ára tavaly decemberhez képest összesen 20 százalékkal mérséklődik.

2013 : A VET módosítása alapján a közvilágítás üzemeltetés engedélyes tevékenység

Az engedélyesek köre tovább bővül a közvilágítás üzemeltetési engedéllyel. Az engedélyben feltüntetésre kerül, hogy az engedély mely településekre érvényes. Egy településen csak egy engedélyes üzemeltető lehetséges.

2012 december: 2013. január 1-jétől tíz százalékkal csökken a lakossági gáz és villamos energia ára.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár 2012. december 6-án bejelentette: 2013. január 1-jétől tíz százalékkal csökken a lakossági gáz és villamos energia ára.

MEE 56. Vándorgyűlés, Konferencia és Kiállítás (2009. szeptember 9-11., Balatonalmádi)

A Power Consult Kft. előadóként eddig is rendszeres résztvevője volt a Vándorgyűléseknek, azonban most kiállítóként is bemutatkozunk. Kiállított termékünk a Power Standards Lab által gyártott többcélú feszültség-minőség monitor és energiamérő készülék.

 

Fogyasztói együttműködés a fenntartható villamosenergia ellátásért 2008 konferencia

A Power Consult Kft. társszervezője volt a 2008. november 25-én megrendezett konferenciának, melynek programja a következő volt:

 

Intelligens Energiarendszerek 2007 konferencia

A Power Consult Kft. társszervezője volt a 2007. november 27-én megrendezett konferenciának, melynek programja a következő volt:

 

Piacnyitás

Egy érvényben levő EU direktíva szerint 2007. július 1-ig 100%-osan meg kell nyitni a hazai árampiacot, azaz minden fogyasztónak lehetővé kell tenni a tetszőleges forrásból történő villamosenergia vásárlást. A szabadon vásárolt energiát a területileg illetékes áramszolgáltató hatósági áron köteles a vevőig továbbítani, ebben továbbra sem lesz verseny. A piacra való kilépés a kisfogyasztók és a kisvállalkozások számára egy lehetőség, míg a nagyobb fogyasztók és intézmények számára várhatóan kötelező. Normális piaci működés esetén a „végső menedékes” villamosenergia ár (értsd közüzemi villamosenergia ár) magasabb az piacon elérhető áraknál, tehát középtávon is várható, hogy a piaci ár nem lesz tartósan (sokkal) magasabb a közüzemi jellegű árnál.

Mindennek ellenére nem várható, hogy egy csapásra bármilyen fizikai változás fellépne. A piacra lépés első fázisa egyes vélemények szerint csak papíron fog létrejönni, azaz a kötelező kiléptetés oly módon történik, hogy a jelenlegi közüzemi szolgáltató a fogyasztót a saját érdekkörébe tartozó kereskedő cégnek adja át, aki folytatja a szolgáltatást a jelenlegihez hasonló konstrukcióban – egyelőre. Ettől a perctől kezdve azonban a fogyasztónak lehetősége van arra, hogy más kereskedőt válasszon, illetve értelemszerűen jól felfogott érdeke, hogy tájékozódjon a piacon. A piacnyitás kedvezőtlen hatása lehet, ha a fogyasztó tájékozatlansága miatt nem optimális konstrukcióban szerzi be a villamosenergiát.

A fogyasztó – a piac ismeretében – célszerűen döntési helyzetben van/lesz, hogy a számára kedvezőbb kereskedelmi ajánlatot tudja elfogadni. A legtöbb fogyasztó azonban jelenlegi vételezési szokásaival, számadataival, és csatlakozási teljesítményével egyáltalán nincs tisztában. Tapasztalataink alapján ezeket az adatokat legtöbbször még maga a fogyasztó sem tudja, csak a szolgáltatója. Ahhoz, hogy szabadon, kötelezettségvállalás nélkül  ajánlatokat kérhessen a piacról a „néhány soros” ajánlatkérés mellé csatolni kell a fogyasztási helyeket, hozzávetőleges értékeket és jelleget tartalmazó részletes műszaki dokumentációt. Ennek a dokumentációnak az elkészítése akár hónapokat is igénybe vehet, viszont, ha elkészült, évekig megfelelő, ha karbantartják.

Egy tudatos fogyasztó a jelenlegi felkészülési időszakban akkor jár el helyesen, ha számba veszi a villamosenergia fogyasztását és ha a piaci helyzet úgy kívánja, ajánlatokat kér és szállítót választ.

A műszaki felmérésből további előny is származhat: függetlenül a szolgáltatótól, az áramkereskedőtől, akár a jelenlegi közüzemi struktúrában is jelentős megtakarítások érhetőek el a helyes lekötési teljesítmények, csatlakozási értékek, vagy tarifa megválasztásával.

A Power Consult a fent említett energetikai felmérések területén is nagy gyakorlattal rendelkezik, kérje tanácsunkat, kérje ajánlatunkat.

Kellemes fogyasztást, megfelelő ellátást,

Üdvözlettel:

Power Consult

 

Smart Grid Hungary konferencia

A Power Consult Kft. társszervezője volt a 2006. november 30-án megrendezett konferenciának, melynek programja a következő volt:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük